Цените на земеделската земя в района на Добрич, Балчик, Генерал Тошево и Шабла варират между 600 и 800 лева за декaр, съобщиха за  Money.bg брокери. Ако парцелът , предложен за продажба, е под 10 декара, цената е 400 лева. Когато продаваната площ е над 10 декара, цената вече расте и достига 500 лева за декар. Такива са цените на земите в Тервел и Крушари.

За сравнение цената на селскостопанската земя в Румънска Добруджа е по-ниска - 350 -400 лева на декар.  Земите с най-добро качество в Добруджанския район вървят по 600-800 лева на декар.

У нас земите са поскъпнали най-вече поради факта, че се купуват много парцели за изграждането на ветрогенератори. В този случай цената на земята може да достигне и 3000 лева на декар. За земи с подобно предназначение има изисквания. Такива парцели трябва да са квадратна форма - 100 метра широчина и 100 метра дължина. Те трябва да се намират до далекопровод, 20 киловолта, който да има свободни мощности. Парцелът, на който ще се изгражда генераторът, трябва да е далеч от населено място и да не влиза в НАТУРА 2000.

В момента няма търсене на земи, чиито предназначение може да се промени, освен ако участъците не намират много близо до морето и до голям курорт. Земите в близост до път се предлагат за 15-25 евро за квадратен метър.