От скандалните разкрития около френския трейдър Жером Кервиел минаха близо два месеца. Сега международната банкова система стана свидетел на нова поразителна измама. Според британските медии, преднамерено разпространен слух доведе в сряда до падането на акциите на ипотечния кредитор Halifax Bank of Scotland (HBOS) с 17%.

Извършителят - или извършителите на престъпното деяние, са лансирали на пазара фалшива информация, в следствие на което един вестник е публикувал малка статия за проблеми в HBOS. Статийката е довела до атака на клиентите към банката. Освен това по електронната поща „един анонимен банкер" е разпространил сведението, че HBOS е в преговори с централната банка за спасително подпомагане.

Борсата реагира хипернервно на това: след провала на американската инвестиционна банка Bear Stearns, в условията на всеобща финансова криза. Инвеститорите безрезервно са повярвали на слуха и са започнали панически да разпродават акции на HBOS. При това в съзнанието им е бил още пресен споменът за Northern Rock.

HBOS е една от най-големите банки на Великобритания, най-голям ипотечен кредитор в страната. Всеки пети кредит в Обединеното кралство е отпуснат от Halifax. Компанията управлява около 305 милиарда евро.

Срив на акциите с 17% означава загуба за банката от €3.8 милиарда. Настрана, че курсовете на акциите и на другите британски финансови институции бяха повлечени в сряда и индексът FTSE-100 завърши на минус.

Мениджмънтът на HBOS реагира бързо на „необоснования и злонамерен" слух, който бил една „модерна форма на банков обир". Отношение взе също и централната банка: нито една британска банка не била засегната от трудности.

След това акциите на HBOS възстановиха стойността си, само че извършителят или извършителите са си направили добре плана и с купуване и продаване на акции на HBOS те натрупаха състояние, според Telegraph в размер на 130 милиона евро.

Разследванията на службата за финансов надзор FSA досега не са посочили имена на виновници.