Ръководството на "Кремиковци" е обявило извънредно положение заради спряното подаване на газ в комбината. Това каза на пресконференция в КНСБ Ренета Петрова, заместник-председател на Федерация "Металици" към КНСБ, предаде "Фокус".

В декларация до правителството ръководството на комбината настоява за спешни мерки за обявяване на "Кремиковци" в процедура на несъстоятелност, за възстановяване на подаването на газ.

Възможно е евакуиране на работниците в днешния ден заради опасности, свързани с производствени аварии.

Припомняме, вчера се гледа делото за обявяване на завода в несъстоятелност. Окончателното решение ще бъде взето от съда в законовия 14-дневен срок, но според адвокатът на фирмата на Константин Жеваго „Руа ивестмънт", съдията е уверил, че това може да стане и по-рано.

„Кремиковци"
най-вероятно ще бъде обявен в несъстоятелност. Причината е, че дружеството декларира неплатежоспособност и задължения за над 2 млрд. лв, коментира адвокатът.

Представителите на синдикатите от „Кремиковци" предупредиха за една нова опасност - „Кремиковци" да се превърне във второ Челопечене.

Лидерът на КТ „Подкрепа" преди време предупреди, че "Булгаргаз" е намалило подаването на природен газ за "Кремиковци"АД на 15 хил.куб.м./час.
При това положение, алармира Тренчев, "Кремиковци" АД спира, съобщи news.bg.

Според водещите капацитети в тази област, при намаляването на газоподаването под 20 хил.куб.м./час съоръженията не могат да бъдат натоварени, което крие опасен риск от сериозна авария в системата, която неминуемо ще предизвика грандиозен взрив.

Булгаргаз" не е спрял доставките на природен газ за „Кремиковци", заяви Ивелина Бърнева, пресаташе на холдинга.

Тя уточни, че „Кремиковци" имат последно предупреждение от страна на „Булгаргаз", но на този етап доставките на газ не са спрени. „Подаваме газ за технологични нужди.

Това означава, че те поддържат пещите затоплени, но не могат да произвеждат продукция", поясни Ивелина Бърнева.