Изпълнителна агенция "Програма ФАР" към МРРБ обявява два търга за набиране на оферти за обновяване на ВиК и на пътната инфраструктура в райони с потенциал за развитие на туризма, съобщи пресцентърът на МРРБ.

Търгът за рехабилитация, реконструкция и ново строителство на ВиК мрежите е по Финансов меморандум 2005 "Икономическо и социално сближаване".

Проектът предвижда чрез рехабилитацията на водопроводните и канализационните мрежи да се редуцират загубите на вода и да се свържат отпадъчните води със съответните пречиствателни станции за отпадъчни води.

Предвижда се замяна на сега съществуващите тръби с по-широки, ново строителство на допълнителни водоизточници и резервоари с цел да се осигури необходимото количество вода и съответното налягане в мрежата.

Проектът е разделен на 10 лота.

Търгът за строителството, рехабилитацията и реконструкцията на пътища в райони с потенциал за развитие на туризма в България e разделен на 12 лота.

Сумите отпуснати за строителството по фиша и на двата проекта възлизат на 10,8 млн. евро всяка, от които 8,1 млн.евро са по програма ФАР.