Проектът "Набуко" се превръща в "много дим без огън". Това заяви българският евродепутат от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Евгени Кирилов по време на едноминутното си изказване при откриването на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

"Миналата седмица посетих Азербайджан като член на делегация на Европейския парламент за наблюдение на произведените там президентски избори. Проведохме срещи с членове на парламента и високопоставени държавни служители, сред които и министърът на външните работи.

Като резултат трябва да отбележа, че първоначалните ми страхове, че практически нещо не е направено за проекта "Набуко" се задълбочиха. В Азербайджан дори не са наясно с рамката на проекта.

До момента Европейската комисия не е направила нищо освен подписването на споразумение за сътрудничество в енергийната област", коментира Кирилов.

"Смятам, че е смешно да слушаме как комисарите говорят с тежки думи за това, колко важен е този проект за цяла Европа и същевременно да оставят отделни държави - членки на ЕС сами да преговарят условията", посочи Кирилов.

„В моята страна България казваме, че няма дим без огън. В този специфичен случай имаме много дим и никакъв огън. Знаем, че сме изправени пред много сериозна конкуренция. Ако Европейската комисия не се задейства достатъчно бързо, рискуваме целия проект да се провали", каза още Кирилов.