За 2006 г. е осигурена заетост на 32 093 роми чрез включването им в различни програми и мерки за заетост в изпълнение на Националния план за действие по заетостта.
Това съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова в Народното събрание по време на парламентарния контрол.

Българското правителство изпълнява множество мерки, заложени в рамкови документи за решаването на социалните, образователните, здравните и културните проблеми на ромите, подчерта в изказването си министър Масларова.

16 820 души са обхванати в дейности по повишаване на пригодността за заетост и квалификация. От тях 3 387 роми са включени в мотивация за активно търсене на работа, 8 123 роми са професионално ориентирани, 2 498 души са участвали в курсове по професионална квалификация, 2 765 души в курсове за ограмотяване, 76 души в програма за повишаване на квалификационното си равнище, информира още социалният министър.

Тя уточни, че в най-мащабната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост" на МТСП 80% от участниците са роми, а в програмите за обучение и професионална квалификация 50 на сто от включените също са роми. Над 300 души от ромски произход са участвали в програми за насърчаване на предприемачески инициативи. В структурите на Агенцията по заетостта са назначени 14 представители на ромската общност в области с преобладаващо ромско население.

Проведени са 10 специализирани трудови борси в райони, които са с компактно ромско население. В борсите са участвали 164 работодатели, обявени са 2445 свободни работни места. Разкрити са 912 допълнителни работни места чрез финансиране на 65 проекти за подобряване на инфраструктурата на квартали и села с компактно ромско население. По проекти на няколко общински администрации са разкрити 12 работни места за здравни медиатори за работа сред малцинствени общности, подчерта още министърът на труда и социалната политика.

По проект "Красива България" тази година са работили 3 519 лица, като 33% от тях са роми. Агенцията по заетостта одобри за финансиране допълнително 65 проекта, по които се разкриват 912 работни места в дейности за подобряване инфраструктурата в квартали и села с компактно ромско население. На разкрити работни места по проектите в заетост са назначени 794 лица от ромски произход, заяви Масларова. Тя подчерта, че за първи път през тази година стартира "Национална програма за ограмотяване и квалификация на роми". За нейната реализация през 2006 г. са предвидени 1 428 607 лв. за ограмотяване на 2 800 безработни лица от ромски произход. До момента са обхванати повече от 2800 лица.

Реализират се регионални програми за "Ограмотяване", "Професионална квалификация" и "Заетост". Те се изпълняват на основата на разработени на местно ниво проекти, чрез съдействието и участието на местните общински и държавни структури, социалните партньори, юридически лица с нестопанска цел, ромски организации и други.