Завещанието на шведския инженер и фабрикант Алфред Нобел (1833 - 1896), известен като откривател на динамита, не включва икономиката в „официалните" пет сфери, в които се отбелязват най-значителните за годината постижения и приноси към човечеството.

Нобелова награда за икономика е била присъдена за пръв път едва през 1969 г. и официалното й име гласи „Възпоменателна награда на Шведската банка в чест на Алфред Нобел".

Нобеловата фондация никога не нарича наградата за икономика „Нобелова", а „икономическа награда".

От деветдесетте години на XX век потомците на Нобел, както и членовете на шведската академия, които отговарят за връчването на литературната Нобелова награда, пледират за премахване на икономическият приз. Мотивите им са, че се престъпва завещанието и от това следва „разводняване" на класическите нобелови отличия.

Нобеловата фондация, съобразявайки се отчасти с критиките, от две години е изместила във времето с няколко дни връчването на наградата за икономика спрямо „класическите" медицина, физика и химия, за да направи разграничението.

Припомняме, че Нобелова награда например за математика не се връчва. Петте области, които Нобел споменава в завещанието си, са физика, химия, биология и медицина, литература и мир. В четири от тези самият Нобел е имал интереси и постижения. Наградата в петте области е връчена за първи път на 10 декември 1901 г, пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Някои автори смятат, че по подобие на шестата област - икономиката, в бъдеще можем да станем свидетели на седма област, в която ще се връчват награди от фондацията на Нобел - например в сферата на компютърните технологии или роботиката. Други пък смятат, че Нобел еднозначно е посочил какво да бъде отличавано.

Така или иначе, наградата на кралската академия на Швеция в памет на Нобел за постижения в икономиката е най-влиятелната награда в научната икономика.