Ню Йоркската електронна борса NASDAQ подготвя голяма емисия с акции с цел получаване на допълнителни средства  за поглъщането на Лондонската фондова борса (LSE). За това днес съобщава британският вестник The Times.

По данни на изданието, изпълнителният директор на NASDAQ Робърт Грейфилд има намерение да води борба за придобиване на дял като непосредствен акционер в LSE.

Вестникът съобщава, че заради придобиването на Лондонската фондова борса NASDAQ е готова да увеличи собствената си кредитна тежест от сегашните 1,3 до 5,8 млрд долара, като кредитни гаранции за борсата могат да дадат Bank of America и Dresdner Bank.

Увеличението е толкова голямо, че рейтинговите агенции поставили NASDAQ под така наречения "кредитен контрол". 

Шефът на финансовия отдел на NASDAQ Дейвид Уорън съобщил в интервю за Тhe Times, че борсата е разработила надежден план, който ще й позволи бързо да си върне дълга.

В понеделник Лондон отхвърли предложението на NASDAQ за сливане.

В специално изявление Лондонската борса отбеляза, че сумата, предложена от NASDAQ за контролния пакет акции - 5,1 млрд.долара, е твърде недостатъчна.

Този опит на NASDAQ да установи контрол над LSE, която е най-големият фондов пазар в Европа, е втори за последната една година. През пролетта NASDAQ придоби 25,1% от капитала на Лондонската фондова борса.