100 млн. лв. повече от миналата година да бъдат отделени от националния бюджет за около 15 национални програми за развитие на средното образование иска Министерството на образованието и науката.

Това съобщи зам.-министърът на образователното министерство Кирчо Атанасов минути преди официалното откриване на осмата конференция "Хуманизъм и прагматизъм в образованието на XXI в." край Варна, предаде БГНЕС.

Според Атанасов за първи път през 2007 г. извън бюджета на министерството са били издействани 171 млн. лв. за различни програми, като за 2008 г. сумата е нараснала на 201 млн. лв.

Сега искаме да увеличим тези средства с поне с още 100 млн. лв., но какво ще се получи още не мога да кажа, защото решението ще се вземе на друго ниво. Сигурно е обаче, че ще бъдат повече, уточни зам.-министърът Атанасов.

Той посочи още, че бюджетът за образование за 2009 г. в никакъв случай няма да е по-малък от този за миналата година, въпреки че малко преди него в Дома на учените пристигна председателката на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева, която сподели пред медиите, че знае за намаляване от 4,2 % на 4,1 % от БВП.

В процедура сме на уреждане на срещи с тройната коалиция и лично аз смятам, че това е обида към българското училище, към българския учител, към хората, които работят в системата, каза Такева.

Вие знаете, че тази година системата претърпя много сериозни реформи и не може една реформирана система да бъде наказвана, да бъде санкционирана и да й бъде определян по-нисък процент, добави синдикалният лидер.

Припомняме, председателят на КТ "Подкрепа" във Велико Търново заяви в края на август, когато учителите се подготвяха за нови протести, че обещаните през м.г. 650 лв. средна учителска заплата все още не са факт. Ще видим дали пак ще слушаме голи обещания. Тези 650 лв. само ще компенсират инфлационните процеси напоследък", каза още Иван Стефанов.