Автобусните превози претърпяха най-слабия си летен сезон от десет години насам. В зависимост от направлението и фирмата, спадът е между 5 и 15 %, съобщи Ивайло Константинов, председател на Асоциацията на автобусните превози пред Агенция "Фокус".

Дори да имала извънредни автобуси, те не могат да компенсират полупразните автобуси по конкретната линия, коментира Константинов и допълни, че дори и в някои пикови часове да са пуснати извънредни автобуси, а това се случва не повече от веднъж - два пъти месечно, те не могат да компенсират загубите от 16 полупразни автобуса.

Според Константинов причината за намаляването на международните превози е все по-голямата конкуренция на авиопревозвачите, за вътрешните превози обаче има комплекс от фактори, довели до този лош сезон.

Единият е конкуренцията от нелегалните превозвачи. „Ние не можем да ги контролираме. Всеки ден установяваме по някои нов. Пазарът у нас е изкривен, да не кажа направо манипулиран", категоричен е Константинов.

Освен това - ниските цени на ж.п. превозите карат по-неплатежоспособните пътници да ги избират. Голяма част от хората обаче вече избират да пътуват с лични автомобили.