По сведение на агенция Ройтерс, компанията Mattel Inc. изтегля от пазара 1.5 млн. детски играчки по целия свят. Играчките са произведени в Китай. Причината - в боите за оцветяването им се съдържа прекалено много олово.

За пореден път марката „произведено в Китай" се е компрометирала.

Играчките, които трябва да бъдат изтеглени, са произведени от поделението на Mattel (те произвеждат и куклите Барби), Fisher-Price и сред тях са такива популярни образи за пред-училищната възраст като Голямото пиле и Елмо от „Улица Сезам", както и десетки други модели.

Те са направени от договорен изпълнител в Китай и използват непозволен пигмент съдържащ олово, са заявили от Mattel в сряда.

Оцветяването, съдържащо олово, може да причини здравословни проблеми на децата, включително мозъчни увреждания.

И така, Mattel моли потребителите в САЩ и търговците на едро да върнат 967,000 пластмасови играчки, и изтеглят други 533,000 играчки от чужбина, включително от Великобритания, Канада, Мексико.

Главният вицепрезидент на Mattel по световното осигуряване на качеството Джим Уолтър е казал, че изтеглянето може да засегне всички пазари на компанията, макар че само един производител е виновник за случилото се.

Играчките на Fisher-Price са се продавали в САЩ между май и август. Проблемът е открит в началото на юли, оттогава се работи по отстраняването на играчките от търговските площи.

Mattel счита, че от това изтегляне ще загуби $30 млн.