Доскорошната нагласа за повишение на щатския долар беше разбита от данните на Филаделфийския ФЕД за бизнес активността в региона. В момента очакванията на пазара са за консолидация на американските пари, поне преди да бъдат обявени данните за БВП на САЩ от третото тримесечие.

Дългите доларови позиции на спекулативните играчи могат да бъдат разклатени допълнително, имайки се предвид неуспеха на долара от тази седмица за пробив към  по-високи нива. Слабите продажби, след данните от Филаделфийския ФЕД, само потвърди тази гледна точка.

Въпреки това, повече лоши новини ще са нужни, за да се промени настроението за покачване на долара. Очаква се изявлението на ФЕД да бъде също неутрално, което ще направи данните от БВП за третото тримесечие решаващи.

Още повече, че търговията с активи деноминирани в долари си остава незасегната, въпреки възможния сценарии за "меко приземяване" на американската икономика и в следствие на склонността на инвеститорите към по-рискови вложения и търсене на по-високодоходни валути.

Беше съобщено за големи покупки на валута от хедж-фондовете, което се отрази на институционалните операции като част от преразпределението на активи в алтернативни инвестиции.

До края на деня се очаква да продължи спада на долара, но това не би трябвало да продължи дълго. Вероятно ще се върне на предишните нива и ще се чакат резултатите от БВП на САЩ.