Китай ще настоява международната общност да намали своята зависимост от твърде-малък брой резервни валути, заявява Народна банка на Китай в свой доклад, съобщи Reuters.

В годишния си доклад за финансовата стабилност, централната банка на третата по големина икономика в света се казва, че това е сериозен недостатък и че международната парична система не трябва да бъде доминирана от една валута.

В доклада също така се призовава са по-строг надзор на тези страни, които оперират в основни резервни валути, което се възприема като призив към САЩ да не ерозира  стойността на долара чрез прекалено агресивната си парична и фискална политика.

Докладът повтаря думите на управителя на централната банка Жу Ксиаочуан за създаването на супер-суверенна валута.

В края на март, той каза, че тази роля може да бъде изпълнявана от специалните права на тираж на Международния валутен фонд.

МВФ също така трябва да бъде натоварен с управлението на част от валутните резерви на неговите страни-членки, се казва в доклада.

След излизането на доклада на Народна банка на Китай, американските пари се оказаха под силен натиск, и поевтиняват с 0.66%, до 1.4091 долара за евро.