Два туристически прехода иска да формира България през границата с Гърция, заяви днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев след срещата с гръцкия си колега Михалис Ляпис.

Златоград- Кавала и Смолян-Арда-Драма са съвсем осъществими още през 2008 г, тъй като не изискват големи инвестиции и не се нуждаят от дълго изграждане, каза още министърът.

И от двете страни ще се хвърлят значителни усилия и средства за популяризирането на висококачестения пътнически влак София-Солун и продължението на маршрута до Атина.

Михалис Ляпис заяви, че двете страни вече са се споразумели да намалят значително времето за престой на влака на границата, като граничният контрол ще се извършва вътре в самата композиция. Вече е договорено и по-добро покритие на мобилните оператори по цялото трасе за движение.

Водят се разговори и се правят разчети на ниво експерти от двете страни как да се свържат с жп трасе двата големи града Варна и Солун, започват да се строят и големи складови бази в жп сектора на гръцкото пристанище Алесандруполис.

Всичко това е част от нашата обща мечта да изградим бързи модерни железници между двете държави, в които постепенно да се включат и съседни страни, отбеляза гръцкият министър.

В момента Гърция подготвя 3 големи инвестиционни проекта за изграждане на нови гранично-пропускателни пунктове и пътища към тях, като инвестицията ще е 200 млн.евро. Разглеждат се възможностите за още гранични пунктове, които са с ниска себестойност( в района на Смолян).