Бившият американски президент Бил Клинтън обобщи резултатите от втората годишна брейнсторминг среща Clinton Global Initiative, че са получени гаранции за помощи в размер на $7.3 милиарда за борба с болестите, нищетата, етническите и религиозни конфликти и промените в климата.

215 бяха поетите ангажименти на мозъчната атака в Ню Йорк. Вниманието привлече решението на британския милиардер Ричард Брансън да дари за срок от десет години 3 милиарда долара за борба с глобалното затопляне.

Ангажиментите на тазгодишната среща почти трикратно надхвърлят обещаните $2.5 милиарда на първата встъпителна конференция през 2005 г.

„Това, което направи Ричард Брансън е прекрасно, но нямате нужда от 3 милиарда, за да го повторите ", каза Клинтън. Според него, истинската цел на срещата е създаване на мирна основа за обхванатия от силни конфликти свят. Клинтън се е почувствал призван за подобна инициатива след опита си като американски президент в периода 1993 - 2001 г от подобни международни срещи, на които само се е говорело и не се е предприемало нищо.

Медийният магнат Рупърт Мърдок също напомни, че поемането на ангажименти за борба със световните злини не включва задължително голямо парично дарение.

Сред резултатите на конференцията изпъкна намерението да се създаде зелен фонд с активи до 1 милиард долара, който ще бъде управляван от бившия президент на Световната банка Джеймс Волфенсон. Фондът ще подкрепя инвестициите във възобновяеми горива.

Най-големият производител на диаманти De Beers обеща 2 милиона за подобряване живота на миньорите в диамантените мини на Танзания, които сега са експлоатирани от посредниците и прекупвачите. Merck & Co. Inc.обеща да вложи $75 милиона в партньорство с Никарагуа за ваксинация на всяко новородено дете в Никарагуа.

Сред тези, които са помагали да се генерират идеи и набират пари са милиардерите Бил Гейтс и Уорън Бъфет, 50 бивши и настоящи глави на правителства, както и Нелсън Мандела и певицата Барбара Стрейзънд.