Общинският съвет на Столична община на практика бойкотира номинацията на Стоян Тодоров за бъдещ шеф на "Топлофикация", след като повече от половината старейшини избраха да се въздържат при гласуването.

Малко преди 11.00 часа комисията по избора обяви своя избраник - Стоян Тодоров. Секретарят на Столичната община Росен Желязков потвърди, че главният секретар на Агенцията за енергийна ефективност Стоян Тодоров е събрал доста положителни оценки на провелата се снощи дискусия с петимата кандидати.

Гласуването на съветниците обаче шокира както столичния кмет Борисов, така и шефа на СОС Владимир Кисьов.

Кандидатурата на Тодоров не бе приета, след като само 21 съветници я подкрепиха срещу 33 "въздържал се".

"Това е бламиране на избора", заяви Кисьов. Борисов обаче сериозно се ядоса.

"Това на нищо не прилича. С това бламиране на днешното заседание ние направо се отказваме от "Топлофикация" и я предоставяме на Румен Овчаров. Нека да му е честита! Ние не заслужаваме децентрализация,  а заслужаваме да ни се спускат решенията отгоре, както преди години," заяви столичният кмет, който малко по-късно покани журналистите на извънреден брифинг в кабинета си.

"Овчаров има двама свои човека в Топлофикация, сега ще избере още един и ще контролира фирмата, но аз няма да позволя да се открадне една стотинка от там,"заяви пред журналистите столичният кмет.

За утре е насрочено ново извънредно заседание на СОС. Председателят му Владимир Кисьов не е съвсем сигурен дали ще се гласува за класирания на второ място в конкурса Наско Михов, но при всички положения съветниците трябвало да вземат решение какво правят оттук нататък  и да координират действията си.