Бюджетът за обучение на държавните служители догодина ще се увеличи с един милион лева спрямо тази, когато са били отделени малко над 3 млн., съобщи във вторник министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Той обясни, че със средствата за 2008 г. са проведени "мащабни обучителни курсове за държавната администрация", съобщи Mediapool.bg.

"Правим големи, но евтини обучения. Заради мащаба постигаме много ниски цени", похвали се министърът и допълни, че за четири години обучените служители ще станат четвърт милион. От началото на мандата на правителството по информационни технологии са били обучени 60 хил. държавни служители, по английски език - 38 хил. Провеждани са обучения по немски, френски, испански, италиански, японски и китайски езици.

Василев обясни, че с един милион лева повече през 2009 г. могат да бъдат обучени няколкостотин души на достатъчно добри курсове в европейските държави - като например във Френския институт за публична администрация.