Неизчерпаем източник на енергия е открил радиоинженер от Флорида. Джон Канзиус е изобретил апарат, който превръща морската вода в гориво.

Преди 5 години на американеца била поставена диагноза - остра форма на левкемия и Канзиус започнал да търси начин да победи болестта по друг метод, отказвайки се от химиотерапията.

През октомври 2003 г. го озарила идеята, че може да неутрализира рака с помощта на радиовълни.

Тогава той разработил апарат, който излъчва радиовълни, убиващи злокачествените образувания и щадящи здравите клетки.

Този експеримент бил толкова успешен, че един от лекуващите лекари казал: "На път сме да открием Свещения Граал".

В процеса на експеримента, Канзиус достигнал случайно до друго интересно откритие- извличайки солта от морската вода, неговият апарат можел да прави това, което другите считат за невъзможно- да превръща водата в гориво.

"При нашия метод на дестилация, получихме вещество, което гори. Това означава, че морската вода може да се използва като гориво и дори да замени досегашните- нефт, газ и въглища" - заявил Канзиус.

Ако това супер откритие получи практическо приложение, то автомобилите ще могат да се движат с морска вода, вместо бензин, а ВЕЦ ще бъдат построени на морския бряг и ще работят с морска вода. Отоплението на сградите повече няма да зависи от доставката на петрол", коментира електронното издание.

"Не е задължително това да бъде морска вода. Това вещество гори и когато се добави готварска сол в чешмяна вода", твърди Канзиус.

"Правих този експеримент неограничен брой пъти и въпреки това той все още ме впечатлява, коментира Чарлз Ратковски, генерален директор на компанията Industrial Sales and Manufacturing в Пенсилвания. Ние плащаме сега 3 долара за галон бензин, а това устройство превръща солената вода в алтернативно гориво."

"Открихме, че ако използваме обикновена салфетка като фитил, той ще гори всеки път когато включим апарата за излъчване на радиовълни"- обяви Канзиус по телевизионната програма Times-News - Погледнете, че самата хартия не гори, гори само веществото, но хартията не изгаря".

Канзиус не бърза да сподели откритието си с правителството или с частни научни институти, въпреки че ще трябва да го патентова.

"Страхувам се, че ако споделя откритието си или го предложа на голяма енергийна компания, те ще кажат, че то не работи, ще го запратят някъде в забрава, въпреки че то действително работи", твърди инженерът.