Днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще открие новопостроения фериботен терминал в Силистра, съобщха от пресцентъра на Министерство на транспорта.

Заедно с това ще се извърши и първият рейс на фериботната линия Силистра-Калараш. На събитието се очаква да присъстват кметът на гр. Силистра Иво Андонов, областният управител Светлана Великова, депутати от областта.

„Фериботен терминал Силистра" е териториално обособена зона от пристанище за обществен транспорт с национално значение Русе. Той е изграден в изпълнение на задълженията, поети с договора за предоставяне на концесия за строителство, сключен на 03.02.2006 г. между българската държава, представлявана от министъра на транспорта и „МИНЕРАЛ ИН" ЕАД - град София. Срокът на концесията е 35 (трийсет и пет) години.

Това е първата концесия в България, която се осъществява на принципа: построй, оперирай и предай. Проектът за изграждането на нов фериботен терминал на р.Дунав със средства на държавата и с частен капитал е първият подобен проект, осъществен в нашата страна.

Пристанищният терминал е предназначен за обработка на ро-ро товари и поща, пътнически услуги и морско-технически услуги (швартоване и снабдяване на корабите с вода, телефон и електрическа енергия). Площта му е 65 189 кв. м.