Пълна оценка по експлоатационната безопасност на 5 и 6 блокове на АЕЦ „Козлодуй" ще извърши Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) от 26 ноември до 13 декември 2012 година, предаде репортер на News.bg от Министерския съвет.

Правителството прие план за спешни съвместни действия във връзка с подготовката за проверката. Тя ще обхване аварийните планове, системите за оповестяване, обучението и сигурността на населението с индивидуални средства за защита, медицинското осигуряване, действията на съответните структури при аварийни ситуации, пожарна безопасност, спешната медицинска помощ, полицията, единният номер 112, гранична полиция, гражданската защита.

В плана са набелязани конкретни действия, които трябва да бъдат осъществени преди извършването на оценката.

Правителството упълномощи министъра на вътрешните работи и изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй" за провеждане на процедури за обществени поръчки с предмет модернизиране и интегриране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване, както и на системите за предупреждение и оповестяване на АЕЦ „Козлодуй" в зоната за отговорност, също за изграждане на единна радио комуникационна система за спасителни дейности.

Припомняме, лицензите на двата ни блока изтичат след няколко години и управляващите обявиха като приоритет номер едно удължаването им.