Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще се срещне днес с представители на големите потребители на природен газ в страната, за да ги запознае с постигнатите споразумения с Газпром.

На 18 декември 2006 г. „Булгаргаз" ЕАД и ООО „Газпром експорт", дъщерно дружество на ОАО „Газпром", подписаха Меморандум за по-нататъшно развитие на руско-българското сътрудничество в газовия сектор.

Гарантираната доставка и транзита на природен газ до 2030 г. осигурява предвидимост на бизнессредата и конкурентоспособност на икономиката ни, твърдят от МИЕ.

По този начин се избягва опасността от шоково увеличение и криза в индустриите, зависими от природен газ, казват още от МИЕ. Периодът на прехода е от април 2007 г. до края на 2012 г.

Гарантираните транзитни приходи на България до края на 2030 г. се увеличават от 1.2 на 4.7 млрд. лева. Транзитната тарифа, по която ООО „Газпром експорт" ще плаща на „Булгаргаз" ЕАД, ще се увеличава всяка година в зависимост от инфлацията в ЕС. Подобна клауза е прецедент в историята на ОАО „Газпром". Положителният финансов резултат за „Булгаргаз" ЕАД от тази индексация е над 900 милиона лева.

Възникващите от изменението на договорите разходи на „Булгаргаз" ЕАД са 0.77 млрд. лв. до края на 2012 г. При продължаване на действащите договори без изменения, загубите от намаления транзит след 2011 г. биха били между 3.5 и 6.6 млрд. лв.