Петролните запаси на американските компании са намалели по-силно от очакванията на пазара през миналата седмица, но в същото време запасите от бензин са се покачили над прогнозираното, показвайки, че има известно презапасяване.

Американското министерство на енергетиката отчете днес понижение на нефтените запаси в САЩ за седмицата до 3 юли с 2.0 млн. барела, до 347.3 милиона барела, което е със 17.8 на сто над нивата от същия период на миналата година.

Консенсусните очаквания на пазара бяха за спад на петролните запаси на американските компании с 2.0 милиона барела.

Но резервите на компаниите в САЩ с бензин са нараснали с 1.9 млн. барела, до 213.1 милиона барела, като са с 1.7% над нивата от същия период на миналата година.

Потреблението на бензин в САЩ през четирите седмици до 3 юли е нараснало с 1.3% на годишна база, до средно 9.19 милиона барела на ден.

Запасите на американските компании с дистилатни горива, включително тези за отопление са нараснали с 3.7 милиона барела, до 158.7 милиона барела.

През миналата седмица рафинериите са оперирали с 86.8 на сто от капацитета си или с 0.3% под нивата от предходната седмица.

Вносът на суров петрол в САЩ е достигнал средно 9.23 милиона барела на ден за последните 4 седмици, което със 7.7% под нивата за същия период на 2008 г.

След публикуването на доклада, който показва спад на петролните запаси, но и силно покачване на запасите с бензин, цената на нефтените фючърси пада, под натиска на поскъпващия долар и пониженията на фрондовите индекси в Ню Йорк.

Контрактите за сорт WTI с доставка през август поевтиняха с $2.02, до 60.91 долара за барел.