Петролът се покачи отново над $59 за барел в петък, след като от САЩ предупредиха за евентуално нападение от бунтовническа група над петролните инсталации в Нигерия. В допълнение към притесненията на пазара се яви и изказването от BP, които твърдят, че са получили бомбена заплаха към рафинерията си в щата Индияна, която е и петата по-големина инсталация в САЩ.

Американският лек петрол приключи последния работен ден с $1.26 по-скъп на ниво $59.14 за барел, след като в четвъртък отбеляза понижение от 83 цента. Лондонският брент петрол също завърши на зелена територия до $59.15 за барел.

Американското консулство в Лагос Нигерия е предупредило за готвен атентат на бунтовническа групировка в делтата на река Нигер. Според американските представители в страната, подобна атака може да бъде проведена през първата седмица на ноември и ще включва 10 или 20 последователни взрива в близост до петролните обекти. Очаква се да бъдат атакувани и централите на индустрията, където отново ще бъдат взети заложници.

Бунтовническите атаки успяха да прекъснат доставката на 500,000 барела петрол дневно още през февруари, като до момента те не са възстановени. Според консулството в африканската страна, най-уязвим се явява износният терминал на Bonny Island. За щастие до момента не сме станали свидетели на подобна атака, но пазарът продължава да реагира бурно на тези заплахи.

Добрите петролни запаси на САЩ в началото на зимния период, както и съмнението на инвеститорите, че ОПЕК ще изпълни изцяло заложеното понижение с 1.2 млн. барела дневно производство, поддържат цените под натиск в момента.

Според петролните анализатори, страните от ОПЕК няма да успеят да намалят производството си с повече от 440,000 барела дневно до 18 ноември.