Фондова борса в Прага също заяви, че проявява интерес към предстоящата процедура за приватизацията на Българската фондова борса.

Виждаме голям потенциал в динамично развиващият се български капиталов пазар, който можем допълнително да доразвием на базата на нашия досегашен опит, се казва в официално прессъобщение на пражката фондова борса, цитирано от агенция „Ройтерс".

От чешката борса заявиха още, че тяхната търговска система, която е базирана на маркетмайкъри, които осигуряват ликвидност на пазара, ще бъде доста подходяща за едно бъдещо развитие на БФБ и капиталовия пазар в България като цяло.

Оборотът на фондовата борса в Прага възлиза на 30.9 млрд. евро за 2006 г., като за сравнение този на БФБ-София е едва 1.7 млрд. евро.

Припомняме, че според МФ стратегията за приватизацията на нашата борса трябва да бъде готова до средата на април тази година, след което да бъде изпратена на Министерски съвет за одобрение.

Очаква се правителството да продаде своя 44% дял в Българска фондова борса на европейски стратегически инвеститор до края на годината.

Към момента интерес към приватизацията на борсата има от седем стратегически инвеститора: скандинавското борсово обединение OMX, атинската фондова борса „Hellenic Exchanges", немската „Deutsche Boerse", миланската „Borsa Italiana", виенската „Wiener Borse", варшавската фондова борса и нюйоркската фондова борса.