С 25% тази година ще нараснат еднократните помощи за първокласници - от 120 на 150 лв., съобщи на пресконференция министър-председателят Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Пенсиите ще бъдат увеличени с около 8,5%, съобщи премиерът. Преизчислението им е наложително, тъй като създаде голямо напрежение между самите пенсионери. Подготвени са всички мерки за това преизчисляване, което ще обхване около 1,2 млн. пенсионери.

През тази есен ще се отпуснат допълнително финансови еднократни помощи по 100 лв. за социално слабите семейства. Предвидена е също и еднократна помощ за получаващите минимална пенсия и хората, които не са получили преизчисление на пенсията си.

„За мен винаги е било важно правителството да направи всичко възможно възрастните хора да имат спокойни старини, да имат възможност и за нормален социален живот, за общуване. Сигурен съм, че тази година правителството ще има възможност да отпусне най-висока коледна добавка, която е давана досега.

През 2007 година тя беше 100 лв. Очакванията са тази година да бъде по-висока. Общото разбиране на партиите в коалицията е, средствата от излишъка да отиват за повече социални цели", каза още премиерът

Безплатни почивки за възрастните хора тази есен и компенсации по 100 лв. за социално слабите семейства в България предвижда правителството, обяви министър-председателят.

Идеята е между 3000 и 5000 пенсионери да отидат на почивка - на море и планина, за десетина дни от средата на септември до края на ноември тази година.

Критериите кои точно възрастни хора да се възползват от тази възможност ще изготвят пенсионерските организации съвместно със социалното министерство, уточни министър Емилия Масларова.

Средствата за реализацията на това намерение на правителството ще бъдат от бюджетния излишък.

210 млн. лв. от него ще бъдат разпределени в социалната сфера. През октомври еднократна помощ от 100 лв. ще получат както най-бедните семейства заради ръста на инфлацията, така и възрастните хора с най-ниски пенсии като компенсация, че преизчислението от октомври не ги обхваща.