Най-големите производители на автомобили в САЩ се надяват на държавна подкрепа при справяне с техните проблеми, информира „Ханделсблат". Според доклад на "Wall Street Journals" производителите се опитват да получат държавно гарантирани кредити, за да развиват по-бързо нови технологии и да усъвършенстват продукцията си.

Според агенция Блумбърг става въпрос за 50 милиарда долара финансова подкрепа. Припомняме, че ипотечните агенции „Фани мей" и „Фреди мак" получиха подобно държавно финансиране.  

Ние поставени под натиск да прекратим производството на нови автомобили, когато не получаваме капитал за разумни цени, заяви говорител на  General Motors Corp.

През миналата година програмата за автомобилния бранш беше отхвърлена от Конгреса.

Държавната гаранция ще намали лихвите по заема значително. Запознати с материята твърдят, че лихвите в този случай ще бъдат наполовина по-ниски от тези, които са капиталовия пазар.

За август производителите на автомобили очакват ниски обороти, въпреки че фирмите завишиха допълнителните услуги припокупка на ново возило. Продажбите през август ще  възлязат 1,21 милиона, сочи доклад на . D. Power & Associates. В сравнение с юли, когато продажбите паднаха на най-ниското си  ниво от 16 години насам, оборотът леко се покачил. За цялата година вероятно ще бъдат продадени около 13,4 милиона автомобили.