МОСВ и Регионалната инспекция в София започнаха проверка на документите за внос на суровини в металургичния комбинат „Кремиковци".

Проверката беше предизвикана от публикация в столичен вестник, в която се твърди, че дружеството използва канцерогенен железен концентрат. Проверката на еко инспекторите беше назначена със заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров още вчера.

Обект на извънредната проверка в завода са сертификатите за качество на внесената желязна руда, обясни директорката на дирекция „Опазване чистотата на въздуха" в Районната инспекция Веска Георгиева, цитирана от Дарик Радио.

По думите й веднага след публикацията за канцерогенната суровина е извършена проверка. Днес инспекторите получиха от ръководството на „Кремиковци" митническите документи за вноса на руда от Бразилия и Украйна.

Ако се установи нещо съмнително, проби от рудата ще бъдат изследвани в лаборатория.

Дружеството не е купувало и използвало канцерогенен железен концентрат от Англия, категоричен е техническият директор на дружеството Стоян Пирлов. по думите му, вносът на суровини се извършва през пристанищата Лом и Бургас и лесно може да се провери.