Ръст от 7 процента на БВП за първите шест месеца на годината в условията на световна финансова криза означава, че ние водим разумна фискална политика, каза в минутите за парламентарен контрол премиерът Сергей Станишев, съобщава БНР.

Тази криза няма как да не засегне България, защото ние имаме отворена икономика, каза Станишев. Това което се случва по света означава, че внимателната фискална политика на правителството е била правилна.

Правилно е било и решението за резерв от 3 процента от БВП, защото страната ни е във валутен борд и се нуждае от котви за стабилност, допълни той. Разбира се, че това се отразява на пазара на недвижимите имоти, каза още Станишев.

България успява да изпълни своите фискални цели, но са необходими допълнителни мерки за привличане на инвестиции, които за три години са общо 15 млрд. евро. Необходими са инвестиции за повишаване на конкурентоспособността на икономиката, уточни премиерът.

Припомняме, за второто тримесечие на 2008 г. ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната по предварителни данни възлиза на 7,1 процента спрямо същия период на 2007 г. Това съобщиха във вторник от НСИ.