Парламентът ратифицира единодушно споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния за през-граничния трафик на лица, транспортни средства, оборудване и материали в процеса на строителството и въвеждането в експлоатация на нов комбиниран мост - пътен и железопътен, между двете страни на река Дунав при Видин-Калафат.

Вторият мост над река Дунав между Видин и Калафат се очаква да бъде готов през 2009 г., е записано още в мотивите на правителството към споразумението между България и Румъния за граничния трафик в процеса на строителството на моста.

Проектът е на стойност 236 млн. евро и се изпълнява с финансовата подкрепа на програмите ФАР и ИСПА, Европейската инвестиционна банка, Германската кредитна институция за възстановяване, Френската агенция за развитие и от бюджета на страната.

Припомняме, че миналата седмица се разрази спор между МТ и община Видин относно отчуждаването на имоти в региона за строителството на моста. Поради тази причина в момента тече проверка на проблемните имоти.