Четвъртата конференция за качество на публичните администрации в Европейския съюз, която се проведе на 27 - 29 септември 2006 г. във Финландия, събра над 1200 участници от цяла Европа. На форума бяха представени 78 добри практики от 28 различни страни, както и от Европейската комисия. Българската страна участва с проект за система за самооценка на административните служители.

Особен интерес сред участниците предизвикаха презентациите на Австрия, Португалия и Германия. Представителите на Португалия показаха нова система, позволяваща регистрацията на фирма да се извършва за един час. Австрийците описаха реформата в данъчната администрация, която е най-мащабният процес на промяна в австрийската финансова администрация и цели не само структурна реорганизация, но и реорганизация на процедурите, функциите и нова "обща култура". Германия представи мрежа за обединено предоставяне на услуги между всички местни, държавни и частни институции.

Други интересни практики бяха още приложението на система за управление на качеството (TQM) в Националната трудова борса на Унгария; опитът на Полша в минимизирането на грешки при възстановяване на данъците; примерът на Италия за развиване на системите за управление на качеството в община Милано; презентацията на ЕК за подобряването на качеството на законодателството в Европейския съюз и др.

За българското участие може да се научи тук.