Неправителствената организация "Репортери без граници" представи преди седмица класиране по признак ниво на свободата на словото в света за 2008 година. Най-зле класираната страна-членка на ЕС е България, която се намира на 59-то място. За сравнение, Франция се намира на 35 място, Италия - на 44-то, а Испания - на 36-то, съобщи Фокус.

България е държавата от ЕС, която ни тревожи най-много, пише в доклада на "Репортери без граници". Последното място от страните-членки на ЕС се дължи на редица причини: първо, на насилието срещу редица журналисти в страната през последните месеци. Най-добрият пример за случващото се в страната е нападението и опита за убийство на главния редактор на Frog News Огнян Стефанов, който бе нападнат и бит с чукове и метални прътове, вероятно поради факта, че е разследвал корупционни афери и престъпната дейност в страната.

Положението в България е тревожно и поради факта, че ЕС иска многократно от нея да вземе мерки в тази насока, поради което бе създадена ДАНС, която подкрепя Frog News, въпреки натиска, упражняван върху редакцията. Това съвсем не е положителен сигнал в рамките на ЕС.

Освен това, си даваме ясна сметка, че за голяма част от българските медии социалните проблеми са своего рода табу или поне много рядко се засягат.