Румъния ще получи само 1,5 милиарда евро от Европейския съюз през 2008 година от структурните фондове вместо планираните 2,8-2,9 милиарда евро, съобщиха от румънското министерство на финансите, цитирано от изданието „Репортер". Европейското финансиране за проектите възлиза на 1,3 милиарда евро, но Румъния получи 2 милиона под формата на субсидии, заяви секретарят на министерството.

В средата на август министерството получи заявления за 3 200 проекта, от които само 250 са одобрени от Европейската комисия.

Повечето проекти са на малки и средни предприятия. Най-много проекти са изготвени в сферата на околната среда, на стойност 700 милиона евро.

През 2007 година северната ни съседка получи 1,6 милиарда евро безвъзмездни средства. Анализатори твърдят, че усвояването на средствата от ЕС може да се подобри и да достигне 60 на сто. През 2007 година усвояемостта на средствата е била 21 на сто.

Преди седмица Европейският съюз предупреди Букурещ да ускори реформите в сферата на бюрокрацията, за да подобри усвояването на средствата и да се нормализира процедурата.