Русенският общински съвет ще подложи на обсъждане международния проект „Ревита" за възстановяване на малки и средни общински жп гари, съобщиха от stroitelstvo.bg.

"Ревита" е проект на Европейския съюз, който разработва модел за съживяване на малки и средни гари с помощта на местни и чужди инвеститори.

За да се отговори на съвременните изисквания за товарно-превозни услуги, е необходимо подобряване на техническото състояние на железния път, контактната мрежа, съобщителната и осигурителната техника по линиите, които са част от общоевропейските транспортни коридори, констатираха специалистите от бранша.

По тяхно мнение именно "Ревита" ще спомогне за решаване на част от проблемите. С подкрепата на областния управител в началото на 2007 г. беше възстановена дейността на железопътна секция Русе.

Територията й обхваща жп линиите от Русе към Горна Оряховица до спирка Полско Косово, както и от Русе до гара Самуил и Силистра. През първото полугодие на 2007 г. пътникопотокът по направлението Русе - Бяла е близо 115 хил., а към Самуил - почти 34 хил. души. За десетте месеца на 2007 г. в гарите от областта са обработени общо 64 058 вагона, натоварени с 1.6 млн