Русия, Гърция и България са се договорили руски компании да получат 51 на сто от акциите по проекта Бургас - Александруполис, предаде Интерфакс.

Транснефт, Роснефт и Газпром нефт ще контролират 51 на сто от проекта, а България и Гърция ще получат оставащите 49 процента, съобщава БТА.

Как ще се разпоредят с дяловете си партньорите на руските компании все още не е известно.

Не е ясно и на какъв принцип ще се определя таксата за транзитирането на петрол през Бургас-Александруполис.

По предварителни прогнози България ще има между 30 млн. и 50 млн. долара годишен приход от тръбата, като цифрата съответства на проектирания капацитет, който ще е между 30 и 50 млн. тона годишно и обсъжданата в публичното пространство такса от 1 долар за тон нефт.

През април 2005 г. правителствата на Русия, Гърция и България подписаха меморандум за строителството на петролопровода Бургас - Александруполис, който ще позволи транспортирането на петрол от пристанищата на Черно море до пазарите в Европа, САЩ и Азиатско - тихоокеанския район през България и Гърция.

Проектът се оценява на 783 млн. евро.

Активизация по изграждането на петролопровода започва сега, след протакване от вече 12 години, тъй като цените за преноса на петрола по тръбата вече се изравняват с тези за превоза му с танкери през Босфора, споделят специалисти от бранша.