Опашка от чакащи автомобили се образува на ул. "Одрин" в Бургас след като служители на "Пътна полиция" блокираха движението, за да се изтеглят тракторите, които участват в протеста на зърнопроизводителите от Бургаски регион, предаде агенция "Фокус".

Все още не всички трактори са се изтеглили от първоначалната точка. Силно затруднено ще бъде движението и в центъра на града по маршрута на протестиращите зърнопроизводители. Земеделците ще продължат протестното си шествие към едно от най-натоварените кръстовища в Бургас - Трапезица.

В 11.00 часа започна протестното шествие на зърнопроизводителите от Бургаски регион. Тогава около 80 трактори и над 150 зърнопроизводители се събраха на старата зеленчукова борса, откъдето тръгна протестното им шествие.

Пред събралите се земеделци председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров прочете декларацията с исканията на земеделците.

Фермерите заявиха, че категорично искат оставката на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов заради думите му, че земеделието е свръхсубсидирано, при условие, че и досега производителите не са получили прословутите 5 лева национални доплащания на декар.

Земеделците се оплакаха също така и от ниската изкупна цена на пшеницата, слънчогледа и царевицата. Те казаха, че добитото залежава в складовете им и единственото, което може да ги спаси е продукцията им да бъде изкупена на поносими цени.

По-рано през деня се очакваше около 1000 души - регистрирани земеделски производители от цялата страна - да излязат на протест. Това е заявил Красимир Аврамов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той обясни, че протестът ще бъде в основни зърнопроизвподителни райони, както и по някои централни улици на областните градове, като протестиращите ще бъдат придружавани от селскостопански машини.

По думите му протестът във Врачанско ще бъде по шосето Алтимир-Враца, а в Стара Загора ще започне от птицекомбината до южната част на града, като там ще бъдат разположени няколко лъча със селскостопанска техника и машини.

В Сливен зърнопроизводителите ще излязат с машините си на магистралата Сливен-Бургас, а в Бургас шествието ще бъде по централните улици на града. Протести ще има още в Ловеч, Попово, Търговище, Велико Търново, Русе, Пловдив и др.

Аврамов допълни, че селскостопанските машини няма да имат прикачен инвентар, за да не пречат на движението. "Целта на тези протести е да предизвикаме дебати и една по-широка обществена дискусия за националните доплащания към преките доплащания, които бяха отхвърлени от разходната част на бюджет 2009" коментира той.

Според него провеждането на обща селскостопанска политика не е достатъчна, за да реши специфичните проблеми на българското земеделие държавата трябва да поеме отговорността да направи българското земеделие конкурентноспособно.

Той обясни, че тази година реколтата е била сравнително добра, но при ниските доходи на декар и повишаващите се разходи, догодина няма да има същия резултат.

По отношение на протестът, който предстои утре в столицата, Аврамов съобщи, че ще участват определени работни групи, които евентуално ще се срещнат с парламентарни представители.

„Ще искаме среща и с председателя на Народното събрание, както и с парламентарните групи на тези, които управляват и тези, които са в опозиция" каза Аврамов. По думите му утре ще се съберат около 200 души - представители на областните асоциации.

Маршрутът, по който ще се движат зърнопроизводителите утре е от ул. „Оборище" до НС. То каза още те ще изложат своето становище за дебатът „дали държавата трябва да подпомогне земеделието на прага на световната финансова криза".