От две години топлофикационните дружества настояват за нормална методика, която осигурява жизнеспособност на дружествата и незадлъжняване към доставчиците, но това не се чува. Това заяви пред БНР Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

В дружества текущата събираемост на задълженията е около 55% и причината за това е изкривените взаимоотношения с абонатите, посочи Терзийски.

„Не е регламентирано ясно кой какво ползва, как го ползва, защо го плаща или не го плаща и, ако не го плати, какво се случва", каза още той.

Според Терзийски, „теоретичната възможност за това да влезете в дома на някого, за да го отстраните от системата, за да не нарушава правата на съседите си в етажната собственост, на практика не се прилага и не може да бъде приложена, тъй като за да влезете, когато абонатът не желае да ви допусне, трябва да имате съответните юридически документи.

Припомняме, от Асоциацията на топлофикационните дружества поискаха да се направи квалифициран състав в Наказателния кодекс при случаите на кражба на парно.

Освен това от асоциацията настояват да се направят законодателни промени, които да позволят актуализацията на цената на парното да става на три месеца, както е и при стойността на природния газ, а не както досега - цената на топлинната енергия да се променя веднъж годишно.