Компанията "Sandvik Mining and Construction" е получила поръчка за система за управление на материалите от Alstom, международна компания за енергийна инфраструктура и транспорт.

Поръчката на стойност 400 млн. шведски крони (€ 44.2 млн.) е за система за третиране на лигнита и варовика на ТЕЦ Марица Изток 1, съобщава Business Wire.

Сложната система има капацитет, надхвърлящ 32,000 тона дневно. Sandvik ще изгради станция за разтоварване на влакове, регенератори, ремъчни конвейери, трошачки и система за третиране на варовик. Очаква се захранваният с въглища енергиен център да използва системата след 2009 г.

По-рано през годината Sandvik приключи друга система за управление на материалите за въглища и желязна руда за пристанище Бургас. Проектът Марица Изток 1 е стратегически важен за Sandvik, защото говори за все по-близка кооперация с  Alstom, които продължават да разширяват плановете си в енергийния сектор.

Президентът на "Sandvik Mining and Construction" Ларс Йозефсон заявява, че през 2006 са поръчани системи за третиране на материали в захранвани с въглища електростанции в размер на 1 млрд. шведски крони. „Sandvik с обширното си познание в минното дело и третиране на въглища е добре позициониран да отговори на бъдещите възможности".

Sandvik е глобална индустриална група с водеща позиция в подбрани области - уреди за режене на метали, машини и уреди за изкопни работи в мини, материали от неръждаема стомана, специални сплави, металически и керамични устойчиви материали, както и процесни и селектиращи системи.

Групата има 39,000 служители и представители в 130 старни, с годишни продажби от почти 7 млрд. евро. Sandvik Mining and Construction е бизнес поделение в Sandvik Group и водещ производител на оборудване за пробиване и изкопни работи, машини и услуги за минни и строителни отрасли. Заетите са над 10 хиляди души, оборотът € 2.28 млрд.