Според официална информация, между Мексико и САЩ текат усилени преговори за изготвянето на план, съгласно който Америка ще вложи милиарди долари в Мексико за борба с наркотрафика, съобщи The New York Times.

Нито една от двете страни не разкриват подробности около преговорите, но длъжностни лица съобщиха, че става въпрос както за финансово подпомагане, така и за обучение на мексиканската полиция, надзор, подслушване и други шпионски технологии. Ако това наистина стане реалност, Мексико ще направи голяма крачка в борбата си с наркотрафика. Със средствата държавата ще има възможност да закупи специализирани въртолети, радари, екипировка за заглушаване на телефонни разговори и др.

Мексиканските власти съобщиха, че преговорите са започнали още през март, когато Буш е посетил мексиканския президент Фелипе Калдерон в Мексико. Малко след това те биват замразени. В момент, в който Калдерон включи федералните войски на Мексико в масовата офанзива срещу нарко-групите и започна да екстрадира топ дилърите в САЩ, въпросът отново дойде на дневен ред.

Като цяло това, от което Мексико има нужда са пари, обучение и по-усъвършенствани технологии в щабовете на щатските и федерални полицейски сили. Основният проблем за властите срещу борба с наркотрафика е ширещата се корупция в районните полицейски управления.

Наскоро при прослушването на полицейски радио записи стана ясно, че полицейски служители работят ръка за ръка с гангстери от нарко- групата на Ареяно Феликс , снабдявайки ги с информация, благодарение на която стоят далече от федералните агенти.

Но мексиканските власти също изтъкнаха, че САЩ трябва да положи усилия за ограничаването на домашната консумация на наркотици както и притока на оръжие и незаконни пари към Мексико.

Според наблюдатели е възможно да минат седмици преди да бъде постигнато и узаконено споразумение, докато американските власти предполагат, че това ще стане на 20 август, когато ще се проведе тристранна среща между Мексико, САЩ и Канада.