Петролният гигант Royal Dutch Shell съобщи днес 26.10. за спад от 4 % в нетната печалба по настоящи цени на доставка (CCS приходите са приходи при базис определено ниво на настоящи цени за доставки), или $6.9 милиарда. Но действителната печалба, която се съдържа в този показател, значително се е увеличила и надминава дори и най-смелите прогнози, предава Reuters.

Един дилър съобщава, че очаква акциите на Шел да поскъпнат с 50 пенса, а друг прогнозира увеличение с 30 пенса. Листваните в Лондон акции А - категория затвориха при 1,789 за акция в сряда. Днес акциите на Shell поскъпнаха с 2.28%.

Спадът в печалбата по настоящи цени на доставка се дължеше на печалбите през 3-тото тримесечие на 2005 г., които се повишиха благодарение на отнети приходи от $1.7 млрд.

Изключвайки такива елементи като продажбата на активи и счетоводни поправки, същностната печалба нарасна до 7.0 млрд. долара в третото тримесечие на 2006 г. от $5.8 млрд. за същия период през 2005 г.

Анкета на Reuters с 11 анализатори прогнозираше $5.7 милиарда. Най-смелата прогноза бе за $6.0 милиарда.

Свръх-печалбата отчасти се дължи на по-високото от очакваното производство през третото тримесечие, което бе еквивалента на 3.25 милиона барела петрол на ден. Това бе същото ниво като предходната година и доста над средната прогноза от 3.146 млн. б.д.

Печалбите от рафинирането също са доста по-високи от очакваното, нараснали с 25%, без да се отчитат печалбите от запасите, независимо от по-ниските маржини.