AFX съобщава по източници, близки на аржентинското правителство, че Siemens е спечелил държавната поръчка за изграждане на две електростанции в Аржентина. Размерът на поръчката възлиза приблизително на един милиард долара.

Освен Siemens в преговорите за възлагане на поръчката са участвали Alstom, General Electric и Mitsubishi.

Първият енергиен център ще бъде построен в Кампана, северно от Буенос Айрес. Вторият ще бъде разположен в Тимбуес, провинция Санта Фе в централна Аржентина.

Двете електростанции трябва да заработят през 2008 г. Предвижда се те да осигуряват 10% от потреблението на електричество в южноамериканската държава, или 1,600 мегавата. С изграждането им Аржентина ще се подсигури за евентуална енергийна криза. Икономиката на Аржентина за последните три години нараства средно с 8% и потреблението на електроенергия съответно стремително се увеличава.

Съобщението за голямата поръчка в Аржентина идва едновременно с известието на Handelsblatt за изградена от Siemens специална трудова борса, която ще се грижи за уволнените след закриването на завода за мобилни телефони, който тайванския BenQ Mobile миналата година купи от Сименс.

BenQ не успя да намери верния път за производство на мобилни телефони на германска територия и се наложи да закрие бизнеса си там. Трудовата борса ще подпомогне 2,000 души да намерят подходящите им работни места в други поделения на Siemens.