Производствено-технически комплекс на фирма „Балкан саст" ЕООД, София се открива днес.

Фирмата е дъщерно дружество на АЖД Прага, една от водещите компании в Европа за производство на системи и устройства за безопасност в  железопътния, автомобилния транспорт и метрополитена.

За откриването на производствената си дейност в България фирмата е инвестирала 3 млн. евро.

Производствената площ на завода е 6 000 кв.м. До края на годината ще бъдат наети 100 души, а до 2008 г. се предвиждат броят на заетите да нарасне до 180.

Главните цели на компанията са свързани с осигуряването на производството на базови системи и устройства за безопасност за железопътната инфраструктура и метрополитена на България, производството на нови системи за управление и безопасност чрез директен пренос на съвременни технологии.

Идеята е да се реализира завършен цикъл инженерингови услуги в сътрудничество с водещи български и чуждестранни фирми, гарантираното поддържане с резервни части на произвежданите системи и устройства за времето на техния пълен ресурс, както и активност на пазара на системите и устройствата за безопасност в железопътния транспорт и метрополитена на страните от Балканския полуостров.

Едновременно с Производствено-техническия комплекс е изградена и материална база за развойна дейност.

Изпълнени са разработките и изпитванията на редица продукти и изделия с цел ускореното им внедряване в бъдеще.

Компанията ще произвежда продукти в редовно производство: стрелкови обръщателни апарати, светофори, автоматични прелезни устройства, системи за управление на влаковете за метростанции 7, 8, 9 и елементи за поддръжка на съществуващите системи за безопасност, а продуктите в развой и усвояване на производството са: компютърни гарови централизации и системи за диспечерско управление на движението.