Очаквам първите договори по проекти за водния сектор да бъдат сключени до 15-20 дни, заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, цитиран от БНР.

Той посочи, че към момента са постъпили 113 проекта от 91 общини за водния сектор. По думите му постъпилите проекти са на стойност 1.6 милиарда лева.

Оценени са както проекти за строителство, така и за техническа помощ във водния сектор и за отпадъци, посочи Чакъров.

Той добави, че преди няколко седмици е обявено ново набиране на проекти за населени места над 10 000 души. Причината за това е поетият ангажимент на страната ни в тези населени места да се изградят пречиствателни станции до 2010 година.

Министърът прикани всички общини да подготвят и да предадат проекти до 15 декември. Чакъров припомни, че общините от цялото Черноморие трябва да подадат проекти.

Само за пречиствателни станции за отпадни води в населени места над 10 000 души към момента сме осигурили над 500 милиона лева, посочи министърът.

Министерството има готовност след сключване на първите договори веднага да оформи всичко документално, така че да се получат първите авансови плащания и до края на годината първите строителни дейности да започнат, увери Чакъров.

Припомняме, преди два дни министър Джевдет Чакъров заяви, че МОСВ започва строителството на 50 нови пречиствателни станции най-късно до април - май 2009 г.

Поели сме много сериозен ангажимент пред ЕС - до 2010 г. да изградим пречиствателни станции в населени места с над 10 000 еквивалент жители и при добра организация и от страна на общините, и от страна на строителите, и от страна на МОСВ той може да бъде изпълнен, каза министърът.