В сряда излизаме пред МС и няма да се откажем, докато не се изпълнят нашите искания или правителството не си даде оставката, заяви председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Адриан Цаконски пред БНТ, цитиран от БГНЕС.

Той се надява, че ще получат разрешение за безсрочен протест. Три месеца ходихме по няколко пъти на преговори, където получавахме само опашати лъжи, категоричен беше Цаконски в изказването си за Министерство на земеделието и горите.

Той обвини председателя на Асоциацията на млекопреработватели Михаил Тачев за срещата му с министъра на вътрешните работи Михаил Миков и за това, че подкрепя правителството. Тачев от своя страна заяви, че трябва да обединят усилията си с правителството, за да бъде убеден Брюксел да разреши тези 60 милиона необходими на българското млекопроизводство.

Диляна Стоянова - изпълнителен директор на Асоциацията на млекопреработвателите, подчерта, че те подкрепят исканията на млекопроизводителите за субсидиите, но няма да участват в протестите. Според нея е по-важно да се намери конкретната помощ и да се разреши въпросът в Брюксел. Според Стоянова основната грешка е, че до сега не е имало адекватни искания от българска страна към Брюксел.

Припомняме, че в Четвъртък фермерите блокираха пътя на връх Шипка за минути, някои от тях легнаха на земята, имаше и сблъсъци с полицията. Хиляди недоволни животновъди от цялата страна, както и десетина румънски животновъди, заявиха своята готовност да продължат с протестите, докато управляващите не изплатят пълния размер на обещаните евросубсидии.

Фермерите настояват да получат пълния размер на обещаните субсидии и се обявиха за пълен контрол от страна на държавата върху храните.