Стратегическото партньорство и възможно сливане между собственика на Мобилтел Telekom Austria и този на Глобул - гръцкият оператор OTE все още остава под въпрос.

Това стана ясно след проведена вчера пресконференция с представители на гръцкия национален телеком, на която присъстваше и министърът на финансите на Гърция Гьорге Акогоскофис, съобщава AFX.

Той заяви, че след като интересът на австрийците към Hellenic Telecoms (OTE) е вече толкова добре разгласен, правителството на Гърция все още чака да получи по-подробна информация от съветниците по приватизацията за това в какво точно се изразява този интерес от страна на Telekom Austria.

Акогоскофис каза, че също се изчакват оферти и от другите заинтересувани страни в продажбата на държавния дял от 15% в гръцкия телеком.

Медийният интерес към приватизационната сделка продължава да набира скорост, след като преди няколко дни финансовият министър на Австрия Алфред Гусенбауер заяви, че една сделка между Telekom Austria и OTE е напълно възможна и подобна кооперация е нещо нормално за региона.

Тогава Гусенбауер е казал още, че австрийският телеком ще бъде готов за разговори в случай, че гръцкото правителство предприеме продажба на повече от 20% от капитала на OTE.

Припомняме, че към момента Гърция планира да предложи за продажба 15% от капитала на телекома с възможност за вземането на управленски отговорности.

В същото време брокери споделят, че Telekom Austria може би няма да бъде това, което гърците търсят за OTE, от гледна точка на големината на австрийската компания.

Финансовият министър на Гърция каза още, че намирането на стратегически инвеститор за OTE си остава приоритет за правителството, но ако това не стане компанията няма да поеме негативи, като запази доброто си до момента гръцко корпоративно управление и мениджърски екип от висококвалифицирани специалисти.