9 милиона евро губим за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води в Сливен, съобщи кметът Йордан Лечков.

Причината е провалена процедура от страна на Министерството на околната среда и водите по избор на изпълнител за реконструкция на пречиствателната станция, предава Дарик.

Лечков заяви, че общинската администрация ще поиска процедурата да бъде извършена в община Сливен.

Парите са по програма ИСПА, по която трябваше да получим 22 милиона лева - за реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води и за подмяна и прокарване на канализация и водопроводна мрежа.

Но тъй като процедурите бяха разделени, само част от парите се прехвърлят на общината - за канализацията и водопреносната мрежа.

Припомняме, пред две седмици стана ясно, че до края на годината ще бъдат подписани договори за усвояване на всички средства по програма ИСПА.

Тогава това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, след като подписа с кмета на Сливен Йордан Лечков споразумение за изпълнение на проект за изграждане на канализация в централната част на града с финансиране от програмата.

Споразумението предвиждаше на общината да бъдат делегирани права да е възложител на проекта.

Целта бе да се съчетае изграждането на канализация и на водопровод, за който Сливен кандидатства с проект по Оперативната програма "Околна среда", за да не се извършва разкопаване два пъти.