Белгийската финансова група, която стана новият собственик на застрахователната компания „ДЗИ", отчете печалба от 634 млн. евро за четвъртото тримесечие, съобщиха от белгийското дружество.

Това покачи печалбата на KBC за цялата 2006 г. до стойността от 3.43 млрд. евро, което кореспондира на възвръщаемост на капитала от 24%.

Чистата печалба, която изключва приходите не свързани с основната дейност на компанията, се е покачила през изминалата година до нивото от 2.548 млрд. евро. Това отчита възвръщаемост на акционерния капитал (ROE) в размер на 18%.

Според изпълнителният директор на финансовата група Андре Берген, бизнес моделът на „KBC" се е развил изключително успешно през изминалата година в много различни сфери. Обемите са отчели значително повишение, докато разходите и рисковите експозиции са останали под контрол.

Въпреки, че успяхме да извлечем дивиденти от благоприятната бизнес среда през 2006 г., компанията показа, че е в много добра форма и може успешно да постига постигнатите си цели за растеж и печалба, добави още Берген.

KBC е един от най-големите банкови застрахователи в Белгия и Централна и източна Европа, както и водещ банков консултант за дребния и средния бизнес в Европа. Финансовата група има пазарна капитализация от около 36 млрд. евро, като разполага с около 51 хил. души персонал, обслужващ близо 11 млн. клиенти.

Припомняме, че KBC закупи „ДЗИ" за сумата от 185 млн. евро.