Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага 50% от бюджетния излишък за 2008 г. да отидат в социалната сфера, включително за образование и за здравеопазване, заяви на пресконференция министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, предаде Агенция "Фокус".

Предстои дебат в коалицията и за това колко средства от излишъка да бъдат заделени за „Сребърния фонд", който ще започне действие след десет години. Засега предложението е за 25%, каза още Масларова.

По думите й е постигнато съгласие парите от приватизацията на БМФ да отиват в „Сребърния фонд". „Това е първото правителство, което за втора година внася програма за разпределяне на излишъка", отбеляза социалният министър.

Ръстът на коефициент на заетост се е повишил на 7,7 пункта през трите години на управление на правителството. С 61% е нараснала средната работна заплата, т.е. с около 20% на година за трите години. Осигурителната вноска е намаляла с 9%.

Според министъра - цел на ведомството и ще бъде достигането на безработица от 5,5 % през 2009 г. Тя представи данни за дейността на министерството за трите годни от мандата на правителството.

Междувременно със 75% е нараснала средната пенсия. До края на мандата средната пенсия ще бъде увеличена с повече от два пъти. „Надявам се българския парламент да подкрепи инициативите в тази насока", каза тя. От началото на мандата с над 60% са намалели хората на социално подпомагане.

Броят на социалните услуги се е увеличил над четири пъти. От Социално инвестиционния фонд са реализирани над 160 проекта.

Над 85 хил. са ромите, включени в програмите от националния план за действие по заетостта. Амбицията е от 1 януари - социални помощи да се изплащат само в период на шест месеца.