Развиващите се пазари се понижиха на петъчната търговска сесия, след като опасенията за забавяне на икономическото развитие на САЩ се задълбочават, а геополитическите проблеми се засилват. Колапсът на полското правителство оказа последно негативно влияние, след проблемите в Унгария и превратът в Тайланд.

Истинската паника на „второстепенните" пазари се разрази след докладът на Филаделфийския ФЕД в сряда, който показа изключително негативни данни за деловата активност в Атлантическия регион на САЩ. Това са първите отрицателни отчетности на индекса от три години.

Според анализатори, в момента е започнало масово закриване на позиции на развиващите се пазари, което може да се запази в идните седмици.

Цените на суровините и петрола, които поддържат много от развиващите се пазари, се покачиха в петък, но силният спад от последния месец дава доста негативни отражения. Припомняме, че основна причина за дълбоката корекция на стоковите пазари, е отново риска от задълбочаване на икономическия спад в глобален мащаб.

Негативизма на пазара се подсили и от последните няколко губещи сесии на американските капиталови пазари, както и разпродаването на активи в южно-американски компании в петък. Слуховете за огромните загуби на хедж-фонда Амарант, може да подновят низходящото рали на стоковите пазари.

Според други икономисти, слабите данни от докладът на Филаделфийския ФЕД, са ясен сигнал, че американският бизнес сектор няма да успее да преодолее без проблеми рецесията в сектора на строителството.   

Слабите макроикономически данни за САЩ се отразяват и на големите пазари в Европа и Азия, които също бяха на червено последните дни.

В Полша, консерваторите свалиха коалиционното правителство представлявано от левицата, което се отрази силно негативно на пазарите в Централна Европа. С назначаването на Зита Гиловска, която е любимец на инвеститорите за финансов министър, пазарите веднага обърнаха низходящия си тренд.

Полските злоти останаха почти без промяна, след като възвърнаха изгубения 1% до ниво 3.9925 злоти за евро. Доходността по пет-годишните държавни облигации на страната се понижи с 10 базисни пункта.

От Унгария се чуха положителни новини, след като Европейската Комисия съобщи, че страната е решила да приеме пакета от разпоредби за необходимите икономически реформи.

Мексиканското песо отбеляза 2-месечно дъно под 11.10 песос за евро в петък, а Бразилския реал е с три-месечно дъно към долара до 2.22. Бразилските капиталови пазари се сринаха до най-ниското си ниво от 3 месеца.

Все пак не всичко е толкова негативно, след като турската лира и южноафриканският ранд, се покачиха леко от достигнатите драматично ниски нива. Рандът беше в близост до 3-годишните си дъна към долара на 7.68, след като данните за дефицитът по текущата сметка на страната е с 24-годишен рекорд.

Турската лира се търгуваше с 0.7% по-ниско, след като отбеляза 2-месечно рекордно ниско ниво на 1.54 лири за долар. Индексът на борсата в Истанбул се срина с 3.5%.

Развиващите се пазари като сектор са се е подобрили много от фундаментите, които представляваше преди десетина години, като се още обаче предлага онази по-голяма доходност, към която всички се стремят.