Министър-председателят Сергей Станишев получи първия почетен плакет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Отличието е за приноса му за подобряване на социално-икономическата среда, активната политика за насърчаване на развитието и конкурентоспособността на страната. То бе връчено от председателя на организацията Васил Велев. Тази година АИКБ отбелязва 10-годишния си юбилей.

В приветствието си премиерът подчерта, че през годините асоциацията е развила сериозен потенциал и 10 години след създаването й като обединение на най-големите приватизационни фондове, които трябва да изразяват интересите на бизнеса в процеса на приватизация и преструктуриране на българската икономика, днес АИКБ обединява над 40 холдингови и инвестиционни дружества и около 900 индустриални предприятия, които осигуряват работа на близо 200 хиляди души.

На прага на членството ни в Европейския съюз ни очакват още много сериозни предизвикателства и асоциацията е важен партньор на правителството при формирането на неговата икономическа и социална политика, създаването на ясни, прозрачни и ефективни правила за работа на бизнеса, заяви Сергей Станишев. Той посочи още, че всичко това е предпоставка за увеличаване растежа на българската икономика, за повишаване на стандартите и качеството на живот у нас. Има още много неща, които трябва да свършим заедно, с общи усилия и диалог, каза министър-председателят.
Плакети по случай 10-годишния юбилей на асоциацията получи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, както и екипите на министрите Пламен Орешарски и Емилия Масларова.