Христо Ковачки е удобният политически бушон, който да бъде изгорен, за да не се стигне до мащабните злоупотреби в българското общество.

Това каза председателят на фондация „Референдум БГ" Стефан Гамизов, помолен да коментира задържането и освобождаването под рекордна гаранция на бизнесмена Христо Ковачки, съобщава Бгнес.

Гамизов обяви:"Моето дълбоко подозрение е, че в момента ние ставаме свидетели на една добре мотивирана, обективна акция на органите на реда от гледна точка на документите.

Но нейната цел не е обществото да получи нужното възмездие, което то очаква. А целта й е да се разиграе театър, за да не могат да бъдат достигнати големите престъпници с бели якички в България", коментира анализатора.

Въпреки казаното, Стефан Гамизов изрази очакване „органите на реда да продължат в същата посока обективно и без да пропускат имена от приятелския кръг на президента Георги Първанов".

Христо Ковачки е най-дребният и най-безопасния олигарх в българското общество, който има най-малкото политическо влияние.

И е най-недолюбвания олигарх сред високопоставените и влиятелни хора в България, защото Ковачки работеше за себе си", каза още Гамизов.

Той бе категоричен, че „300 000 лв. в България в средите на олигарсите са дребни пари за сутрешна закуска. Хората в България трябва да проумеят, че политическата корупция в страната не се измерва в десетки или в стотици хиляди левове, а отдавна е надхвърлила стотици милиони евра", заяви Стефан Гамизов.